9 december 2009

Hier woonden we

-
Dit is Nieuwstraat 2-4-6 in Berkel en Rodenrijs. Een foto uit de oorlog, uit 1942. Mijn moeder staat voor het steegje, dat naar het achterom leidt achter deze drie huizen. Voordeuren waren er niet; je kwam achter door de keukendeur binnen. aan de straatkant was de voorkamer, met twee ramen. Mijn moeder heeft hier vanaf haar eerste jaar (ze werd geboren in 1923) gewoond, met opa en oma Mostert en haar zus en broer. Toen mijn ouders oktober 1945 trouwden, kwamen ze hier te wonen. Opa en oma gingen inwonen bij meneer Verveen aan de Noordeindseweg 60.
Wij woonden op nummer 6, dus het derde stel ramen van de drie. In de zeventiger jaren zijn deze huisjes gesloopt. Nu is er de achterkant van de Chinees. Naast ons huis was een slagerij van Beukel, daarna volgde de eierhandel (met puntdak)van Bram Rodenburg waar ik als kind nog gewerkt heb voor een zakcentje [terwijl ik dit schreef, overleed deze man in Berkel op 84-jarige leeftijd]. Daarna het grote huis in de knik van de straat met die kantelen bovenop; dat was een herenhuis. In de serre van dat huis was het postkantoor. Het loket bestond uit het schuifraam van het huis, dat omhoog kon. Daar zat dan meneer Roggeveen. Van m'n ouders kreeg ik elke week een kwartje om te sparen. Dan ging ik naar het loket, legde mijn kwartje neer en kreeg dan een zegeltje met een eekhoorn. Dat werd in mijn spaarbankboekje geplakt. Verder kreeg ik 5 cent zakgeld.
Halverwege de straat, links, voor dat vierkante huis, had mijn opa een vrachtwagengarage. Je kunt de donkere schuifdeuren zien. Daarbinnen en daarnaast stonden de vrachtwagens. Daar gingen we vaak rozenbottels plukken, die mijn moeder verwerkte tot jam. Dat was een heidense klus: eerst heel lang koken, en dan door een passeerzeef persen, wat vanwege de schillen en de pitjes maar zeer moeizaam ging.
Voorbij dat vierkante huis stond een muziektent; vervolgens zie je de gevel van het gemeentehuis, waar pa werkte. Voor het gemeentehuis was een plein met een oorlogsmonument. Uiteraard is alles verplaatst of gesloopt. Alleen de Dorpskerk staat er nog. Van binnen is die zeer fraai en bijzonder, in een stijl die je zelden ziet, van rond 1750.
-

1 opmerking:

Anoniem zei

Heel leuk om te lezen als beheerders van Facebook Pagina Oud Berkel en Rodenrijs, we hebben je bericht gedeeld: https://www.facebook.com/oudberkelrodenrijs