10 december 2010

Wat goed is en wat hij van je vraagt

-
De profeet Micha gaat tekeer tegen mensen die denken dat ze God tevreden moeten stellen met allerlei gaven, met offers, gebeden, wierook, ja, er is zelfs sprake van kinderoffers, etc. Keer op keer maken de profeten duidelijk, dat het daar niet om gaat. Het is geen ‘do ut des’, voor wat hoort wat. Als ik genoeg geef aan de kerk, of aan God, dan komt het wel goed, alsof het een aflaat was. Nee, zo zal het niet werken bij de God van Israël. Die vraagt geen gelovigheid, die vraagt geen kerkelijkheid en geen godsdienstigheid.

Micha 6,8: Hij heeft u bekend gemaakt, o mens, wat goed is en wat God van u vraagt: niet anders dan

recht te doen – rechtvaardig te leven
getrouwheid lief te hebben – dus: hechten aan trouw, en:
ootmoedig te wandelen met je God.

Dat is: in bescheidenheid en met een vrolijk gemoed je weg gaan met God en geloof.

Het OT is helemaal niet op een hiernamaals gericht. Je leeft met God, hier en nu. Je leeft samen, met elkaar, hier en nu. In deze wereld zal het mens-zijn vorm moeten krijgen, in het samenleven met anderen. De ethiek is belangrijk. Je levenshouding. Of je barmhartig kunt zijn. En trouw, en rechtvaardig….

Maar dat gaat ervan uit dat je zelf de regie in handen hebt. En hoe vaak IS dat nou? Ja, misschien in de kleine dingetjes van alledag. Maar ook dat kan steeds moeizamer worden. Zodat je steeds afhankelijker wordt en steeds meer op anderen bent aangewezen.

Toch kunnen we ook in die hele kleine, alledaagse dingen rechtvaardig zijn. En ook in ons kleiner wordende wereldje kunnen we trouw zijn. En ootmoedig wandelen met je God – wat is dat, trouwens? Waar gaat dat over?

Dat woord ‘ootmoedig’ (hatsnea’) komt maar één keer in de Bijbel voor – hier dus. Het heeft te maken met bescheidenheid, niet te koop lopen met God en wat je gelooft of verwacht. Ootmoedig betekent trouwens: met een vrolijk gemoed. Vroom en vrolijk leven, zoiets.
-

1 opmerking:

Anoniem zei

ootmoedig een mooi woord is dat. als ik het samen zou moeten vatten wat jij hier al hebt gedaan zou ik zeggen dat we oprecht, eerlijk waarachtig zouden moeten zijn.
wou gewoon ff reactie achter laten. sprak me aan dit gedeelte. groet erik velema