13 januari 2012

Kerk en social media

-
Vandaag naar de #geruchtdag geweest, over kerk en sociale media. In dit Southpark-filmpje (episode 14-04) merk je waarom het gaat: voor veel mensen gaat het om het aantal vrienden dat je hebt, niet om de kwaliteit. Frank Bosman liet het ons zien.

Daarvoor had Fred Omvlee ons al bijgepraat over de vluchtigheid van de social media en het betrekkelijke belang ervan. Die relativerende lijn werd sterk doorgetrokken door Stephan de Jong, die ‘er niks mee heeft’. Hij zegt dat we juist de stilte hard nodig hebben, niet het geweld van de media.

Na de lunch zette Joanne Greving van de 7evende hemel ons aan het werk met ballonnen om tot ontmoeting, aanraking en ontspanning te komen. Motto was een tekst uit Psalm 131:2 - ik heb mijn ziel tot rust gebracht; als een kind op de arm van zijn moeder, als een kind is mijn ziel in mij. Het bracht mij een gevoel van warmte, geborgenheid en thuiszijn.

In de middag nam ik deel aan de workshop van eChick @Tjanneke, Janneke Nijboer, dominee in Breda. Na het afstoten van de Noorderlichtkerk heeft ze een missionaire taak gekregen ‘om iets op te zetten ook over de rand van de kerk heen’. Kern is deze prachtige website ‘Spelen met geloof’ - niet alleen mooi gemaakt maar ook behoorlijk interactief. De site won in november de Golden Webfish Award voor beste christelijke website in het nederlandse taalgebied. Om de website heen wordt gewerkt met Facebook, Hyves en Twitter. Via die kanalen worden de sociale contacten gelegd en de informatie verspreid. Zo wordt voorkomen dat de site overvoerd wordt met ronkende taal over spannende activiteiten.

Haar stelling was dat mensen gezien willen worden en hunkeren naar een beetje erkenning. ‘Gekend zijn’ (Psalm 139,1-12) is de waarde waar het om gaat. Dat zoeken, vinden en ontvangen ze op internet, via de social media. Daar moeten we als kerken aanwezig zijn om mensen die erkenning te geven en hen te laten weten dat ze gekend zijn en zich gekend mogen weten. Zelf vind ik dit een sterk inhoudelijk punt.

Die erkenning kreeg ik heel royaal over me heen gestort op deze dag, toen ik bij aankomst in de hal door de dagvoorzitter werd begroet met ‘Hé, mister social media!’. Het meest verheugend vond ik dat er zoveel jonge dominees zijn (vrouwen en mannen, dertigers en veertigers), die hier met hart en ziel mee bezig zijn. Ze staan midden in de stroom van het gebeuren en zoeken geweldig creatief naar nieuwe wegen. Het heeft mijzelf enorm bemoedigd en geïnspireerd!
-

1 opmerking:

Aart Mak zei

Mooi, Klaas. Lekker snel, zo doe je dat. Ik zat te eten met mijn bestuur en zag dat je bezig gewestweg, mr social media!