12 februari 2012

Valentijnsdag

-



Dit is een filmpje van de jeugddienst van 12 februari in de Kerk aan de Fok in Heerenveen. Het ging over Valentijsdag, 'all you need is love'. De bijbehorende bijbeltekst was 1 Korinthiƫrs 13.

Wie was Valentijn?



In het oude Rome zaten veel jonge christelijke mannen in de gevangenis, omdat ze weigerden met wapens te lopen en mensen te doden in op dracht van de keizer, die zich als een god liet aanbidden. Als christen doe ik dat niet, zeiden ze. Dus kwamen ze in de gevangenis. Daar kwamen ze niet altijd levend uit: ze werden opgevreten door de leeuwen, of met een zwaard doodgestoken; niet altijd, maar veel te vaak wel.

Toen was er eens een pastor, Valentijn heette die, die ging naar de gevangenissen om die jongens te bezoeken. En die vroegen dan of hij een briefje met een groet voor hun vriendin mee wilde nemen. Natuurlijk deed hij dat. En soms nam hij ook weer een antwoordbriefje mee terug, voor die jongens. Dat gaf hen moed en hoop. Zo hielden ze het beter vol.

Op een dag is Valentijn door iemand verraden. Toen werd hij zelf gevangen gezet. Dat was in het jaar 268 na Christus, 1744 jaar geleden. De volgende dag werd hij onthoofd. Dat was op 14 februari, a.s. dinsdag dus. Valentijnsdag. Dan denken we aan deze christen-pastor, die zijn leven gaf voor jonge geliefden. Nog altijd sturen velen op die dag elkaar liefdesbrieven, bloemen en kadootjes. En fijn dat ook de commercie de naam van deze vroeg-christelijke priester zo hoog houdt, zodat we zijn naam niet vergeten maar hem steeds blijven gedenken!
-

Geen opmerkingen: