13 september 2012

Verkiezingen 2012


Al met al een verrassende uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen. Een verschuiving in het politieke landschap. Mijn analyse: een groot deel van  de PVV-ers en de CDA-ers heeft op de VVD gestemd, omdat ze daar hun wensen, verlangens of idealen vertegenwoordigd zien. Een groot deel van de GroenLinksen, de SP-ers en ook van de CDA-ers heeft op de PvdA gestemd, om gelijke redenen. Er tekent zich nu een tweestromenland af: liberaal enerzijds en sociaal-democratisch anderzijds. Daar tussenin twee kleine partijen (CDA en D66) die inhoudelijk wat zwalken en zweven. Aan de buitenkant resteren enkele 'getuigenis'- partijen, die met een deelboodschap of een eigen thema voor het voetlicht komen, of die een heel eigen, specifieke achterban hebben.
Wat is echter de rol of positie van de SP hierin? Ook een getuigenispartij? Een club met een eigen, specifieke achterban? Dat ze gelijk zijn gebleven, wijst hier wel op. De overtuigde aanhangers blijven trouw; maar toestroom van nieuwe kiezers is er kennelijk toch niet. De vraag is dus hoe de SP in de toekomst zal overleven. Misschien het vruchtbaarst als 'radicale vleugel' binnen een bredere sociaaldemocratische volkspartij.
Gezien de uitslag voorzie ik een kabinet van VVD, PvdA en D66 (en/of CDA). Mocht het door alle gemanoeuvreer heel anders gaan lopen en de PvdA eruit vallen, dan heb je de poppen aan het dansen. Dan voorzie ik een heel grote maatschappelijke onrust en instabiliteit. Dat is echt geen optie. Maar dat betekent dan dus dat VVD en PvdA in respect voor elkaar en in samenspraak met elkaar compromissen zullen moeten sluiten, die best pijn kunnen doen. Daarvoor zal dan gelukkig wel een draagvlak bestaan, en er zal begrip voor zijn. En dat is altijd beter dan je eigen program door de strot van anderen duwen.


Geen opmerkingen: