7 oktober 2012

Met pensioen (emeritaat)


Wanneer je als dominee met pensioen gaat, heet het dat je emeritus bent - uitgediend. Een professor wordt ook emeritus (of emerita) als hij/zij met pensioen gaat. Een dominee moet stoppen op de eerste van de maand dat hij /zij 65 jaar wordt - en dat is nu! M'n afscheidsfeestje is vandaag. Het is een week uitgesteld omdat op 30 september in Velp de Posbankloop werd gehouden. Daar komen duizenden mensen op af; veel straten zijn afgezet. Dan moet je dus geen gasten van ver hierheen laten komen.

Met pensioen gaan: dat ziet er ongeveer zo uit.... Zulke pantoffels heb ik al; een glas wijn wordt ook geregeld; tv is in huis.

Als je 65 wordt/bent, heb je niet zoveel behoefte aan cadeaus. Daarom heb ik mensen gevraagd een kaart te sturen of een briefje of mail te schrijven. En ze stromen binnen - ontroerende teksten, warme bedankjes, hartelijke groeten. We kregen - via de mail - ook brieven van vrienden uit Reghin en Biharia (Roemenië) en uit Szeged in Hongarije.

Er kwam een krentenbrood van 1 meter, er werden flessen wijn gebracht, bloemen, chocola - ach ja, alles wat je je ook voorstelt bij zo'n gelegenheid. Straks komt er ook familie, er komen collega's, vrienden, kinderen, kleinkinderen...

Als thema voor de afscheidsdienst heb ik schatgraven gekozen. Als dominee ben je daar eigenlijk voortdurend mee bezig: schatgraven in mensen... Oog hebben voor hun tranen, die als parels zijn. Samen met hen de kostbaarheden van hun ziel opdelven. Luisteren naar hun vreugde en verdriet, naar hun levensverhaal - dan ben je toch een schatgraver, een gouddelver?


Huub Oosterhuis dichtte eens waarom het gaat:


Delf mijn gezicht op, maak mij mooi.
Wie mij ontmaskert zal mij vinden.
Ik heb gezichten, meer dan twee,
ogen die tasten in den blinde,
harten aan angst voor angst ten prooi.
Delf mijn gezicht op, maak mij mooi.

Delf mijn gezicht op, maak mij mooi.
Wie wordt ontmaskerd wordt gevonden
en zal zichzelf opnieuw verstaan
en leven bloot en onomwonden,
aan niets en niemand meer ten prooi.
Delf mijn gezicht op, maak mij mooi.

1 opmerking:

Dwarsbongel zei

Zo neef, ook toegetreden tot de ouwe knarren? Nou, je hebt het tenminste volgehouden tot je 65ste. Dat zal te maken hebben met de voldoening in je werk. Voor zover ik je ken, zul je niet in een zwart gat vallen, omdat je vast wel iets vindt om te doen.