14 februari 2014

Waarom Valentijnsdag?

Valentijnsdag: 14 februari

Je ziet het overal in de winkels: rode harten, bloemen, kleine cadeautjes – om te geven aan iemand die je graag mag, of op wie je verliefd bent. Waar komt dat vandaan? En waarom heet die 14e februari Valentijnsdag?

In het oude Rome leefde rond het jaar 250 een priester; die heette Valentijn. Omdat de kerk wel bestond, maar toch nog verboden was, werden veel jonge christenen opgepakt door de Romeinen en gevangen gezet en gedood. Jonge mannen weigerden in militaire dienst te gaan. 

Toen keizer Claudius II uitvond dat ongetrouwde soldaten beter waren dan die met vrouw en kinderen, besloot hij trouwen op jonge leeftijd te verbieden – precies de categorie waaruit hij soldaten recruteerde. 


Valentijn voelde hoe onrechtvaardig dit besluit was en negeerde het bevel van de keizer en bleef in het geheim huwelijken sluiten tussen jonge geliefden. En als de jongemannen in de gevangenis kwamen, zocht Valentijn ze daar op en bracht vaak stiekem een briefje, een bloem of een klein cadeautje van hun geliefde mee. Toen zijn acties werden ontdekt, gaf Claudius bevel om Valentijn te doden. Valentijn werd nu zelf gevangen genomen, en enkele dagen later onthoofd. Dat was op 14 februari in het jaar 270 na Christus. 


Het is gewoonte geworden om op Valentijnsdag een liefdesbriefje, een groet, een cadeautje of een bloemetje te geven aan iemand van wie je veel houdt, en die dat misschien nog niet eens weet! Doe het dus!

Geen opmerkingen: