2 september 2012

Overstapdienst met de zandtovenaar


Vanmorgen hadden we in Velp de overstapdienst. wat dat is? Kinderen die doorgaans 12 jaar zijn en de basisschool hebben verlaten, stappen over naar de tienerkerk. Het is echt een overgangsritueel. Thema vandaag was 'Licht dat met je meegaat'. We hadden e.e.a. met de ouders voorbereid. Die droegen bijbelgedeeltes aan en liederen van vroeger en van nu. Zo was er voor elck wat wils...
We lazen uit Genesis 1 dat God het licht tevoorschijn roept. Het gebed voor de nood van de wereld werd ondersteund met twee zinnen uit 'Shine a light' van de Stones: May the good Lord shine a light on you, warm like the evening sun. Uit Mattheüs 5 lazen we: zet je licht niet onder een emmer, maar op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is. En we zongen het héél oude kinderversje: Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht dat wij zijn als kaarsjes, brandend in de nacht.

Toen kwam de zandtovenaar: Gert van der Vijver. Als je voor een bijeenkomst iets heel unieks nodig hebt, iets wat ontroert vanwege de schoonheid en de impact - vraag hem dan te komen, zie zijn website hier. Klik op het stukje sand en zie wat er gebeurt. Bij ons waren de kerkgangers sprakeloos, inclusief de jeugd; er werd tussendoor spontaan geapplaudiseerd! Daarop zongen we de negrospiritual 'This little light of mine, let it shine'. Dit paste helemaal bij het thema.

Het overstapritueel, dat hierop volgde, was heel ontroerend. Acht kinderen kwamen met 16 ouders (allemaal, dus!) op het podium. Eén van de ouders sprak het kind kort toe met een herinnering, iets over zijn/haar karakter, een spreuk, een zegenwens, een levenswens, enzovoort. De andere ouder stak de doopkaars aan aan de paaskaars. Als je gedoopt wordt, krijg je via een doopkaars het licht van Pasen mee, als het ware. Iemand anders pakte een rugzak, met daarin al kadootjes van de kinderkerk en de tienerkerk, en een USB-stick met wat dingen van mijn hand. Eén van de ouders deed het eigen kadootje er nog bij, ik gaf hen een witte roos, en met rugzak om en doopkaars en roos in de hand gingen ze van het podium  af (een voor een). Toen alle kinderen onderaan stonden met de brandende kaars, liepen ze onder muziek van De Dijk (De vonk; het vuur moet blijven branden) naar de andere kant van de zaal, waar ze werden opgewacht door de tienerkerk. Ondertussen gaven ze in de zaal hun witte roos weg aan mensen die ze even in het zonnetje wilden zetten, zoals de man die door een gift de zandtovenaar mogelijk maakte. De jongeren van de tienerkerk hadden ondertussen sterretjes aangestoken; uit de kerkzaal zwaaiden we hen zo uit... Veel ouders, ouderen en kinderen waren ontroerd en aangedaan. Echt een geslaagd overgangsritueel!

Omdat het toen al erg laat was, heb ik m'n overdenking ingekort tot vier minuten. Eigenlijk had ik de brief voor willen lezen, die ik aan de overstappers heb geschreven en die op de USB-stick staat; maar dat zou veel te veel geweest zijn. Die brief vind je hier. Aansluitend zongen we Ik wandel in het licht met Jezus. Daarna volgden de gebeden, collecten en het slotlied (Gezang 423) met daarin als tweede vers: Licht Gij ons met uw stralen, o licht der wereld, voor... We sloten af met de zegen.

Organist Gert Jan Jongerden was vandaag de pianist van dienst - geweldig! Ook hij kreeg applaus. We begonnen rond 10 uur en om 11:30 was het pas afgelopen. Maar er was zoveel en het was zo gevariëerd en boeiend, dat ik er geen enkele klacht over heb gehoord. Het enige jammere was, dat het - ondanks een geslaagde test op zaterdag - niet lukte de mensen met kerkradio te bereiken - helaas. Maar al met al echt een memorabele happening, goed voor iedereen!



Geen opmerkingen: